Πώς να αντιμετωπίσετε τις πανάδες

Ο ήλιος, που τόσο αγαπάμε και απολαύσαμε στις καλοκαιρινές διακοπές, μάς χαρίζει – εκτός από το υπέροχο μπρονζέ χρώμα – υγεία και ευεξία. Όμως, είναι υπεύθυνος και για μεγάλο αριθμό δερματικών προβλημάτων στους ενήλικες, δεδομένου ότι αφυδατώνει το δέρμα, προκαλεί ρυτίδες και πολύ συχνά πανάδες. Από τι προκαλούνται και πώς φεύγουν οι πανάδες;

Τι είναι οι πανάδες;
Πρόκειται για τις καφέ κηλίδες που σχηματίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, κυρίως μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Τα μελανοκύτταρα προκειμένου να προστατεύσουν την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη, η οποία διοχετεύεται στα υπόλοιπα κύτταρα. Στο πέρασμα του χρόνου όμως η λειτουργία τους απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να παράγουν υπερβολική ποσότητα μελανίνης και να τη διοχετεύουν άνισα στην επιφανειακή στιβάδα. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι αντιαισθητικές πανάδες, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο ντεκολτέ και στα χέρια.

Οι πανάδες οφείλονται στην άνιση κατανομή των μελανοκυττάρων, που βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας, και είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος της έκθεσής μας στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και σε ορμονικές διαταραχές και κληρονομική προδιάθεση. Επίσης, η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιεπιληπτικά φάρμακα, ορισμένα αντιβιοτικά κλπ), και αρωματικών σαπουνιών, γαλακτωμάτων μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση.
Εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι ορατές στα ζυγωματικά, το άνω χείλος, το πηγούνι και το μέτωπο και τα χέρια.

Πώς αντιμετωπίζονται;

1. Δοκιμάστε λευκαντικές κρέμες
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθούν οι πανάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είναι με την εφαρμογή λευκαντικών κρεμών και την εντατική απολέπιση. Για πιο δραστικά αποτελέσματα, προτιμότερη είναι η επίσκεψη στο γραφείο του δερματολόγου για συνεδρίες λέιζερ.

2. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό
Η καλύτερη αντιμετώπιση στην περίπτωση των πανάδων είναι η πρόληψη. Η πολύωρη έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV χωρίς αντηλιακή προστασία, είναι η πρώτη και κύρια αιτία εμφάνισης πανάδων. Αυτός είναι ο λόγος που καίριας σημασίας θεωρείται η ενσωμάτωση ενός προϊόντος με υψηλό SPF στην πρωινή ρουτίνας περιποίησης και η ανανέωσή του κάθε 2-3 ώρες. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξετε και την ποσότητα αντηλιακού που εφαρμόζετε: Θυμηθείτε πως θα πρέπει να εφαρμόζεται ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο και ποσότητα ίση με ένα σφηνάκι στο σώμα.

3. Φοράτε καπέλο
Για ακόμα πιο εντατική προστασία από τον ήλιο, μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε την καλοκαιρινή σας εμφάνιση με ένα ψάθινο καπέλο, που θα σας παρέχει σκιά, επιτρέποντας στον αέρα να δροσίζει το πρόσωπό σας.

4. Βάλτε βιταμίνες C και Ε
Ιδανική προσθήκη στη skincare ρουτίνα είναι ένας ορός με βιταμίνη C, η οποία εκτός από το ότι κάνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή, όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε σε προϊόντα με SPF, ενδυναμώνει την αντηλιακή προστασία.

5. Αφήστε τη ρετινόλη για το βράδυ
Η ρετινόλη είναι ένα ασταθές συστατικό που εκτός από το ότι όταν έρθει σε επαφή με το φως και τον αέρα οξειδώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητά του, προκαλεί φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση των προϊόντων περιποίησης με ρετινόλη το βράδυ, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος σχηματισμός πανάδων.

6. Κάντε μία θεραπεία
Κάντε μία θεραπεία σε ιατρείο με μεθόδους λεύκανσης. Χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση:

  • μικροαπόξεση: με dermabration αφαιρούνται οι επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας,
  • χημικά peeling: peeling με οξέα φρούτων ή πιο ισχυρά peeling με σαλικυλικό οξύ, TCA κα. εφαρμόζονται τόσο απολεπιστικά όσο και αποχρωματικά,
  • μεσοθεραπεία: με αντιοξειδωτικά και αποχρωματικά υλικά αποτελεί πολύ καλό συνδυασμό άλλων θεραπειών,
  • laser: από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση πανάδων προσώπου και χεριών και συμπληρώνεται απαραίτητα με προτεινόμενη θεραπεία στο σπίτι με κατάλληλη κρέμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ