Τι μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη Ε στην επιδερμίδα σας;

Γνωρίστε τα οφέλη ενός κοινού skincare συστατικού. O γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα μας εξηγεί τι μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη Ε στην επιδερμίδα.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά και σε συγκεκριμένες τροφές. Αν μελετήσετε λίγο περισσότερο τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε θα τη βρειίτε στις περισσότερες λίστες συστατικών – ενυδατικές κρέμες, σέρουμ, κρέμες ματιών κ.ά. Μπορεί ακόμα και να έχετεδοκιμάσει βιταμίνη Ε με τη μορφή συμπληρώματος. Αλλά τι είναι ακριβώς η βιταμίνη Ε και πώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σας; Σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αλλά και το αν θα έπρεπε (ή όχι) να τη χρησιμοποιείτε.

Τι είναι η βιταμίνη Ε;
Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο όρος «βιταμίνη Ε» αναφέρεται σε ένα σύνολο λιποδιαλυτών (oil-soluble) αντιοξειδωτικών συστατικών. Για την ακρίβεια υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι ή φόρμες βιταμίνης Ε – η τοκοφερόλη και οξική τοκοφερόλη είναι οι πιο συνηθισμένες.

Πώς η βιταμίνη Ε ωφελεί την επιδερμίδα;
Χρησιμοποιώντας τη τοπικά μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες της επιδερμίδας, όπως επίσης και να αναπλάσει το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά σε πολλά είδη κυτταρικής αποκατάστασης είτε πρόκειται για βλάβη από την έκθεση στον ήλιο είτε για βοηθώντας στο να απαλυνθούν ουλές και καψίματα.

Πώς, όμως, η βιταμίνη Ε «δουλεύει» πάνω στο δέρμα; Ποιος είναι ο μηχανισμός της;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η βιταμίνη Ε είναι ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας. Μια σύντομη ανακεφαλαίωση του γιατί τα αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας – τοπικά και εσωτερικά: Εμποδίζουν την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων, «χτίζοντας» μια άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την… καταστροφική αποστολή να αποκτήσουν «σταθερό έδαφος», οπότε είναι έτοιμες να αρπάξουν οποιοδήποτε ηλεκτρόνιο βρεθεί στο δρόμο τους, είτε πρόκειται για DND είτε για πρωτεΐνες είτε για συνδετικούς ιστούς. Όσο μπορείς περιορίζεις τη «δίψα» τους, τόσο η επιδερμίδα σου προστατεύεται και εκεί είναι που η βιταμίνη Ε μπαίνει στο «παιχνίδι». Αυτή είναι που μάχεται ενάντια των ελεύθερων ριζών και προστατεύει την επιδερμίδα – οι ελεύθερες ρίζες είναι απόρροια της έκθεσής σου στον ήλιο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε έχει ενυδατικά και θεραπευτικά οφέλη και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του φραγμού της επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες οπότε έχει την ικανότητα να καταπραΰνει την επιδερμίδα.

Ποιοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούν βιταμίνη Ε και ποιοι να την αποφύγουν;
Συνήθως, δεν συστήνεται για ευαίσθητες, λιπαρές ή με τάση για ακμή επιδερμίδες. Αν και δεν είναι σύνηθες, η βιταμίνη Ε μπορεί να αποδειχθεί αλλεργιογόνα για κάποιους, προκαλώντας ερεθισμό. Δεδομένου, ωστόσο, πως πρόκειται για μια ουσία που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και το έκζεμα μερικών ανθρώπων, η πιθανότητα να προκαλέσει κάποια αλλεργία, εκτός του ότι είναι ελάχιστη, δεν είναι και ίδια για κάθε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Το μυστικό

Ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε με βιταμίνη C είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός, γι’αυτό και σε πολλά σέρουμ περιλαμβάνονται και τα δύο συστατικά. Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά βιταμίνη Ε ή έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, δοκιμάστε τη μέσω μιας ενυδατικής κρέμας, αφού τα σέρουμ – τεχνικά – περιέχουν πιο δραστικές συγκεντρώσεις συστατικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ