Διώξτε τα κιλά των γιορτών

Η αφθονία των αγαθών στα γιορτινά τραπέζια , σας έκανε να μη μπορείτε να αντισταθείτε στους πειρασμούς; Οι γιορτές τελείωσαν και στην περίπτωση που άφησαν πίσω τους μερικά επιπλέον κιλά, καλό θα ήταν να τα ξεφορτωθείτε άμεσα και να μην τα αφήσετε να σας «ακολουθήσουν» μέχρι το Πάσχα. Τι μπορείτε να κάνετε όμως γι’ αυτό;

Μπαίνοντας ξανά στη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας πρέπει να βάλετε και ένα πρόγραμμα στη διατροφή σας. Στόχος, όχι μόνο να χαθούν τυχόν κιλά που προστέθηκαν, αλλά και να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών οξέων που συνήθως παρατηρείται στις γιορτές.

Πώς θα ισορροπήσετε τη διατροφή σας μετά το «ξεφάντωμα» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Κάντε μικρά συχνά και γεύματα. Φροντίστε να τρώτε ανά 3-4 περίπου ώρες. Τα περισσότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα περιορίσουν το αίσθημα της πείνας που είθισται να είναι αυξημένο μετά τις γιορτές, συμβάλλοντας έτσι στο να φάτε λιγότερο και να γλιτώσετε σε θερμίδες. Εκτός λοιπόν από το πρωινό, το κυρίως και το ελαφρύ σας γεύμα εντάξτε μέσα στη μέρα σας θρεπτικά και υγιεινά σνακ χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ένα φρούτο, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο και μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών στο μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα και προτιμήστε τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, επιτυγχάνουν το αίσθημα κορεσμού ταχύτερα και με σχετικά λίγες θερμίδες.

Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και κόκκινου κρέατος που κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι αυξημένη. Καταναλώστε ψάρι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, προτιμήστε λευκά κρέατα χωρίς την πέτσα όπως το κοτόπουλο και αυξήστε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο σας μενού, καθώς αποτελούν και μία εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Στο μαγείρεμα αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο με ελαιόλαδο ή καάποια μαλακή μαργαρίνη, χρησιμοποιήστε τα, ωστόσο, σε μικρή ποσότητα. Επίσης επιλέξτε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα πίνοντας νερό, ή οποιοδήποτε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα light αναψυκτικά, η σόδα, ο καφές και το τσάι.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους παίζει και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ξεκινήστε βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους εκγύμνασης. Για παράδειγμα, προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κατεβείτε μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό σας. Στη συνέχεια στοχεύστε σταδιακά στα 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

Πηγή: www.nutrimed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ