Πρωινό στις διακοπές: Οι χρυσοί κανόνες για να μην το παρακάνετε

Τυχαίνει να είστε από τα άτομα που στο σπίτι δεν τρώνε πρωινό αλλά στο ξενοδοχείο τρώνε τα πάντα; Αν ναι αυτό το άρθρο είναι για σας!

Η αξία του πρωινού είναι σημαντική σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας αλλά η θέα του μπουφέ σε συνδυασμό με το mood διακοπών μπορούν να μπερδέψουν την πείνα μας. Στον μπουφέ πρωινού συνήθως έχετε επιλογή στο είδος του ψωμιού, οπότε καλύτερο είναι να προτιμήσετε πολύσπορο ή ολικής άλεσης, όχι γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες -αφού η διαφορά είναι μικρή- αλλά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Γενικά ο μπουφές είναι μία καλή επιλογή για το πρωινό σας, αφού μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σύνθεση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις γευστικές σας προτιμήσεις. Ωστόσο οι κανόνες είναι οι εξής:

Φάτε μέχρι εκεί που χορταίνετε, όχι μέχρι σκασμού. Φυσικά και μπορείτε να φάτε ό,τι σας αρέσει αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο.

Αν ατο μεσημέρι θα φάτε σε ταβέρνα, είναι καλό να επιλέξετε πιο light συνδυασμούς (πχ γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς κλπ).

Αν χάσετε την… μπάλα 1-2 μέρες δεν έγινε κάτι, προσπαθήστε τις επόμενες να φάτε λίγο πιο ελαφριά.

Μη γεμίζετε το πιάτο μέχρι επάνω, γιατί συνήθως το τρώμε και δεν αφήνουμε τίποτα στο πιάτο.

Γαλακτομικά: H ενσωμάτωση γάλακτος και γιαουρτιού στο πρωινό είναι ευεργετική, γιατί εξασφαλίζει σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Tο αυγό και το τυρί, εφόσον καταναλωθούν με μέτρο, ώστε να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη πρόσληψη χοληστερίνης και λιπαρών, αποτελούν επίσης δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Πίτες: Oι πίτες, εάν υπάρχουν στο πρωινό, είναι προτιμότερο να είναι «σπιτικές» και πρέπει σαφώς να καταναλώνονται με μέτρο, αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπών και αρκετά κορεσμένα λιπίδια.

Μέλι και μαρμελάδα: Aν η μαρμελάδα είναι φρέσκια και όχι συσκευασμένη, είναι μια καλή επιλογή, αφού περιέχει αρκετές βιταμίνες από τα φρούτα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Tο μέλι είναι επίσης καλή επιλογή, ιδιαίτερα αν ξέρουμε ότι είναι ντόπιο.

Εννοείται ότι διακοπές σημαίνουν ξεγνοιασιά αλλά καλό είναι να μην υπερβάλλουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ